Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Оксамитовий сезон в Одеській опері» з 17 вересня по 1 жовтня

13 вересня, 23:01

VII Міжнародний фестиваль мистецтв
        

«Оксамитовий сезон в Одеській опері»
             

«THE ART OF VICTORY»
                

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну, Одеський національний академічний театр опери та балету продовжує виконувати свою надважливу місію - зберігати та примножувати українську і світову культуру та зцілювати мистецтвом зранені війною душі.

Попри труднощі, пов’язані з роботою театру в умовах воєнного часу, Одеська національна опера, зберігаючи вірність традиції та запрошує на VII Міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», який цього року носить назву «THE ART OF VICTORY».
Художня керівниця фестивалю, генеральна директорка-художня керівниця театру Надія Бабіч зазначає:

“Стати на творчі та виробничі рейки в дні війни було надзвичайно складно та відповідально, але це - наша місія, місія загальноукраїнського культурного фронту, до лав якого Одеська Опера долучилася з перших днів війни. Ми повинні зберігати та продукувати надбання європейської, української культури та Одеської національної опери зокрема. І цьогоріч, напередодні відзначення 135-річчя відкриття нової будівлі театру, попри всі труднощі воєнного часу, ми підготували дійсно унікальний форум -  VII Фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері. THE ART OF VICTORY». Проведення такого потужного мистецького форуму – це  наша присвята Перемозі, культурна підтримка Збройних Сил України, завдяки яким маємо можливість творити. Ми обов’язково переможемо і говоримо про це сьогодні на увесь світ мовою мистецтва - і в світовій прем’єрі опери Олександра Родіна «Катерина», і в прем’єрах балетних та оперних гала-концертів, і у мистецьких подіях, що відбуватимуться за межами театру, зокрема закордоном.  Отже поки звучить Одеська національна опера - звучить Україна. Ми  переможемо і ми ствердні в цьому”.

Міжнародний фестиваль мистецтв  “Оксамитовий сезон в Одеській Опері» - це один із наймасштабніших оперно-балетних фестивалів в Україні, який проводиться в Одеському національному театрі опери та балету з 2015 року та найбільший вітчизняний фестиваль, який проходить за часів війни.

      Одним із пріоритетів для організаційного комітету фестивалю є надання глядачеві можливості познайомитися з найбільш вагомими подіями сучасного оперно-балетного мистецтва України і світу. Усі роки, що існує «Оксамитовий сезон» Театр посилював творчі, партнерські зв’язки з міжнародними та всеукраїнськими театральними колективами, видатними виконавцями, диригентами і продовжує робити це сьогодні попри війну. «Оксамитовий сезон в Одеській Опері» – це нові постановки, органічне поєднання  класичного і сучасного мистецтва, відкриття та втілення сучасних театральних тенденцій.

Ми внесли зміни до однієї із найважливіших частин іміджевої складової фестивалю – візуальної реклами, яку цьогоріч прикрашає фігура давньогрецької богині перемоги Ніки, що є основою пам’ятника Незалежності «Україна, що летить», зведеного у  героїчному Харкові -  місті, яке щоденно потерпає від війни.

Ми гучно промовляє на весь світ, що Перемога - це те, чого завжди досягає сильний та незборимий український народ, а Перемога театру - в мистецтві. Отже, коли звучать гармати - музи  не мовчать!

Програма фестивалю:

17 ВЕРЕСНЯ,18:00

Світова прем’єра опери Олександра Родіна «Катерина» за мотивами поеми Т. Г. Шевченка. Урочисте відкриття фестивалю.

Лібрето та музика «Катерини» були написані сучасним українським композитором Олександром Родіним на замовлення Одеської національної опери за ідеєю генеральної директорки-художньої керівниці театру Надії Бабіч. Вистава пройшла чималий шлях, адже її прем’єра переносилась декілька разів, востаннє 27 березня 2022 року, коли робота театру та виробничих майстерень була призупинена на невизначений термін, а частина костюмів, які шили в харківських цехах, щоденно перебували під обстрілами.

«Катерина» – наймасштабніша й найдорожча за часів незалежної України постановка театру, в основу якої покладено сюжет однойменної поеми Тараса Шевченка «Катерина». Однак команда постановників, працюючи над оперою, зуміла створити абсолютно унікальний, сучасний мистецький продукт, в якому є місце символізму й переміщенню у часі, традиції та обряду, містиці, сучасному візуальному рішенню і головне –чудовій  музиці, яку ще не чув світ.

Диригент-постановник – головний диригент театру В’ячеслав Чернухо-Воліч

Режисерка-постановниця – Оксана Тараненко

Хормейстер-постановник – Валерій Регрут

Художник-постановник – Ігор Анісенко

Хореограф-постановник – Олексій Скляренко

Автор і художник візуальної концепції декорації – Дмитро Ципердюк

Художник з освітлення – Максим Дєдов

16-18 ВЕРЕСНЯ (час за уточненням)

Мистецький форум «Катерина: незламна ідентичність»

Проведення мистецького форуму «Катерина: незламна ідентичність» відбудеться за участі провідних музикознавців і музичних критиків України, постановників світової прем’єри опери Олександра Родіна «Катерина».

23 ВЕРЕСНЯ, 18:00

Балет-гала «СЮЇТА  A LA DANSE». Від класики до сучасності» 

Ще однією прем’єрою фестивалю стане балетний гала-концерт, в якому постановники поєднали класичну та сучасну хореографією. В програмі концерту-вистави артисти балету виконають шедеври балетної класики –  «Фестиваль квітів у Дженцано», фрагменти з «Корсару», «1000 і 1 ночі», «Баядерки», а також хореографічні композиції на сучасну українську музику. Балет-гала “Сюїта a la danse. Від класики до сучасності” – це справжнє балетне свято, яке занурить глядача у витончений світ класичної та сучасної хореографії.

Автор ідеї та режисер – заслужений артист України Гаррі Севоян
Хореографи-постановники – Гаррі Севоян, Яніна Кисельова
Диригенти – заслужений артист України Ігор Чернецький, Володимир Врублевський


25 ВЕРЕСНЯ, 16:00

«ХОРОВИЙ ВЕРНІСАЖ. БАРОКО» 

ПРЕМ’ЄРА КОНЦЕРТУ БАРОКОВОЇ МУЗИКИ У КІРСІ

Ще до початку відновлення роботи Одеської Опери в знаній одеській Кірсі артисти театру виступали з невеликими концертними програмами. Тоді, коли замовчали усі музи, в склепінні старовинної кірхи продовжували лунати голоси артистів театру.  «Хоровий вернісаж. Бароко» - це унікальна прем’єра Одеської Опери, до програми якої увійшли кращі зразки європейського бароко – твори А. Вівальді, Й. С. Баха, Г. Ф. Генделя за участю хору та оркестру театру, солістів опери. Музика бароко, пройшовши століття, залишається популярною та сучасною.

Диригент – заслужений артист України Ігор Чернецький
Хормейстер – Валерій Регрут

25 ВЕРЕСНЯ

У приміщенні ORQUESTRA CLASSICA DOCENTRO (Конімбріге, Португалія) у рамках III Міжнародного  фестивалю мистецтв «МUSAS» відбудеться КОНЦЕРТ СОЛІСТІВ ОДЕСЬКОЇ ОПЕРИ. У програмі – арії, дуети, сцени з опер М. Лисенка, Дж. Верді, Дж. Пуччіні, Г. Доніцетті, Ж. Масне, Ж. Бізе.

Диригент – головний диригент театру  В’ячеслав Чернухо – Воліч

1 ЖОВТНЯ
ЗАКРИТТЯ VII МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ МИСТЕЦТВ

З нагоди 135-ї річниці відкриття нової будівлі Одеської опери та до 10-річчя відкриття музею театру відбудеться презентація музейної експозиції
«THE ART OF VICTORY». В експозиції буде репрезентовано життя Одеської національної опери з перших днів війни, які альтернативи шукав театр, щоб продовжувати дарувати мистецтво глядачам та як захищали будівлю театру від можливої небезпеки.

Початок о 17:00

Опера-гала «ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ПЕРЛИНИ»

До 135-річчя  з дня відкриття  будівлі Одеської національної опери глядачам представлять вишукану концертну програму класичної музики. Гала-концерт «День Народження Перлини» - це калейдоскоп найкращих оперних творінь світових сцен у виконанні провідних солістів театру, хору та оркестру.

Початок о 18:00

1 ЖОВТНЯ

БАЛЕТ  А. АДАНА  «ЖИЗЕЛЬ»
ГАСТРОЛІ до РЕСПУБЛІКИ ГРЕЦІЯ, Афіни

«Оксамитовий сезон в Одеській Опері» підтверджує своє міжнародне значення навіть в дні війни. До програми фестивалю, поряд з гастрольним туром до Португалії, увійшли гастролі до історичного міста Афіни Республіки Греції. На думку організаторів, виступи українських артистів на міжнародних сценах так само важливі, як і дипломатична діяльність.  Артисти балету та оркестру, під орудою головного диригента Одеської Опери В’ячеслава Чернухо-Воліча, представлять в Афінах один з кращих балетів світових сцен - балет А. Адана  «Жизель».

VII Міжнародний фестиваль мистецтв
             «Оксамитовий сезон в Одеській опері»
                    «THE ART OF VICTORY»

Мистецтво, що живе - наш вклад у Велику українську Перемогу!

   #StandWithUkraine. 

Разом талановитіші! Разом сильніші!

Контакти інформаційно-рекламного відділу театру:

Тел.: +38 (048) 780-15-48

e-mail: [email protected]

Сайт театру: https://operahouse.od.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/OdesaOperaBallet/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCUTC3Mpzdqgm0uonn7UVsMQ

Instagram: https://www.instagram.com/operahouse.od.ua/

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати