Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Американський драматург Річард Нельсон покаже в Україні власну п’єсу «Тускульські бесіди»

23 квітня, 21:21
Фото mediacenter.org.ua

Американський драматург, режисер та сценарист Річард Нельсон, який приїхав до Театру на Подолі, щоб підтримати український театр і його шанувальників, понад два місяці буде працювати в Києві. Вже 3 та 4 травня в Театрі на Подолі відбудеться прем’єра його вистави «Тускульські бесіди».

Про це йшлося під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Амбітна мета – відобразити те, що люди відчувають у своєму житті. Відповідно на нашій прем’єрі ви почуєте розмови людей, які знайшли себе в дуже складні часи історії, але намагаються знайти розуміння того, що робити далі», – пояснив американський драматург та режисер Річард Нельсон.

Директор-художній керівник Київського академічного драматичного театру на Подолі Богдан Бенюк зі свого боку акцентував, що в театрі роботу Річарда Нельсона очікують «як велику кулю доброти та правди – сценічної правди, душевної правди».

«Ми на початку травня даруємо «Тускульські бесіди». Це буде підбиття підсумків, чого варта людина, чого вартує любов в житті, чого вартує чесність і чого вартує довіра людська» – додав він.

Для постановки п’єси обрали малу залу. Адже, зокрема, для роботи  Річарда Нельсона важливо включити глядача не тільки в процес театру, а й в душі та думки персонажів, і тому ця близькість надзвичайно важлива.

Роман Халаїмов, актор Київського академічного драматичного театру на Подолі, який грає головну роль у виставі, вказав що п’єса Річарда Нельсона вимагатиме від глядачів інтелектуальної залученості – важливо слухати кожне слово актора, що саме він хоче сказати та про що йдеться.

«Цей театр для мене цікавий тим, мені здається, що актори знаходяться в чотирьох стінах, глядачі знаходяться навколо майданчика, навколо кімнати, в якій відбувається подія. Тут дія направлена безпосередньо актора на актора. Актори, персонажі грають у присутності глядача. Ніби глядач сидить поруч із нами, в тій же кімнаті, і він має можливість слухати та спостерігати, про що говорять персонажі і бути частиною цих подій, яких, можливо, вони б і не могли почути, оскільки це особисті речі. І в цьому для мене є цікавість», – пояснив Роман Халаїмов.

Довідково: «Тускульські бесіди» – твір про владу і зловживання владою у Стародавньому Римі. «Тускульські бесіди» переосмислює напружену взаємодію між  Брутом, Кассієм і Цицероном, яка призвела до вбивства Юлія Цезаря, їх лідера за якого вони були ладні померти, але розчарувалися. Пристрасні у своїх переконаннях герої балансують між почуттям відданості своєму Імператору та страхом, що його дії становлять небезпеку для нації. Світова прем’єра відбулася в громадському театрі Нью-Йорка в березні 2008 року.

Варто зазначити, що Річард Нельсон приїхав до Театру на Подолі, щоб підтримати український театр і його шанувальників. За час перебування в столиці він покаже виставу за власною п’єсою з акторами Театру на Подолі, проведе майстер-класи та обговорення для українських артистів та митців театру. Крім того, драматург у ході візиту хоче  дізнатися більше про Україну, і його український щоденник буде опубліковано в «The Guardian».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати