Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рада Європи допомагає українцям підготуватись до повернення в Мелітополь після деокупації

22 травня, 22:58
Фото ОП

         19-20 травня 2023 року у Києві на базі Creative State of Arsenal  відбувся цікавий захід, при підтримці Ради Європи в рамках реалізації проєкту «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні» та  Мелітопольським міським головою Іваном Федоровим – психологічний тренінг на тему «Чи можливо згуртувати громаду після війни?»

Чималим позитивом у допомозі Україні боротися із рашистською навалою є той факт, що наші союзники з Західного світу, зокрема, з Європи надають не лише зброю, але й матеріальну підтримку у теоретичній та практичній діяльності громадам тимчасово окупованих міст. Саме завдяки такій грантовій підтримці відбувся і цей тренінг.

         Важливість подібних тренінгів самоочевидна. Адже подібна діяльність показує, що біженці з нині окупованого міста Мелітополь не тільки чекають на Перемогу ЗСУ та повернення додому, а й наполегливо працюють над підвищенням рівня взаєморозуміння та взаємодовіри, підтримуючи та розвиваючи згуртованість громади в нелегких умовах тимчасової втрати рідної домівки та міста.

         Мелітополь – це багатокультурна громада, в якій до рашистської навали у мирі та злагоді проживали більше 100 етнічних та національних меншин (спільнот). Сила мелітопольської громади завжди була у толеруванні інакшості та згуртованості багатокультурної спільноти.

В форматі роботи в малих групах, високопрофесійні тренерки Наталя Фалько та Наталя Гузь, членам ініціативної групи етноспільнот Мелітополя, громадським активістам, представникам мерії, вчителям, науковцям, підприємцям та правозахисникам допомогли визначити: психологічний ресурс багатокультурної громади; лідерів громади; шляхи підвищення рівня згуртованості в багатокультурній громаді; конкретні дії для підвищення рівня солідарності, згуртованості та консолідації багатокультурної громади.

Безумовно корисною була теоретична частина, у якій пані Наталя Фалько проаналізувала основи ідентичності громадян міста, спільні практичні інтереси, які можуть об’єднати людей. Як відомо, громада – це група людей, які відчувають певну спільність, настільки, щоб мати єдині структури для вирішення ключових проблем.

Наталя Гузь приділила увагу проблемі ресурсів для відновлення громади.

Програвались ситуації з потребами певних груп мелітопольської громади та їхніми очікуваннями після повернення у звільнене від російських загарбників місто. Вочевидь, для повернення в Мелітополь і реальної здатності справитись із існуючою там ситуацією на момент повернення потрібно сформувати професійну владну команду, здатну ефективно працювати з проблемами деокупованого міста.

Від учасників тренінгу звучали оригінальні та цікаві проєктні пропозиції щодо майбутнього відродження українського Мелітополя. Розглядаючи принципи, на яких мелітопольці зможуть реально інтегруватись в одну громаду, декан хіміко-біологічного факультету Мелітопольського університету Сергій Подорожний запропонував розробляти проєкт майбутнього Мелітополя як європейського міста. Це передбачає організацію бізнесу по-європейськи. Відповідно, отримання податків по-європейськи. Забезпечення рівня зарплат по-європейськи. Також забезпечення робочих міст для містян Мелітополя. Науку і освіту потрібно буде теж реформувати у відповідності до принципів, якими послуговується Євросоюз. І обов’язковою умовою діяльності влади має стати налагодження рівня безпеки громадян по-європейськи. На думку пана Подорожного, це необхідні умови не лише підняття економіки міста та соціального статусу Мелітополя, а і можливості повернення на Батьківщину мелітопольців, особливо молоді міста.

У форматі діалогу учасники тренінгу надали пропозиції щодо: ресурсів, необхідних для повернення людей; викликів, які можуть виникнути після деокупації; необхідних кроків місцевої влади, які будуть сприяти об’єднанню людей. Усі пропозиції обов’язково буде враховано у загальному Плані відновлення Мелітопольщини.

     Консолідація мелітопольської громади стане запорукою відродження українського Мелітополя після деокупації міста.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати