Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Січень у Національній філармонії України – подовжує свята

30 грудня, 16:40

Січень  у Національній філармонії ще сповнений різдвяно-новорічних концертів. Тож всі, хто наполегливо і багато працював впритул до самого 31 грудня 2023 року, – матимуть змогу хоча б трошки побалувати себе прекрасним у перший місяць 2024-го. А в репертуарі є, що вибрати: класична оперета і джаз, симфонічні твори українського композитора-модерніста Бориса Лятошинського для двох фортепіано і всім рук; «Різдвяний Сад» Івана Малковича та Liatoshynskyi Capella: Choir and Orchestra і «Коляда» Руслани Лоцман, «Органний різдвяний концерт», яскрава мандрівка творчістю українських композиторів різних епох Національного духового оркестру. Концерти для дітей і підлітків, а також святкування днів народження просто на сцені: акордеоніста-віртуоза Ігоря Завадського, чарівної скрипальки Богдани Півненко і… Вольфганга Амадея Моцарта.

Фото надан5

      2 січня філармонія пропонує класичну оперету – жанр, яка завжди зачаровує святковою атмосферою. Концерт «Новий рік з оперетою» – музичний подарунок від солісту Національної філармонії України тенора Олександра Чувпило та солістки Національного театру оперети України, сопрано Валерії Туліс. Справжній новорічний карнавал з вокальних шедеврів майстрів віденської оперети Йоганна Штрауса, Франца Легара, Імре Кальмана, а також класичних кросоверів, пісень з репертуару Андреа Бочеллі та всесвітньо відомих хітів з кіно.

    

Фото надан5

  3 січня з нагоди Дня народження українського композитора-новатора й модерніста Бориса Лятошинського його симфонічні твори звучатимуть в оригінальному перекладенні для двох фортепіано у авторському проєкті піаніста і дослідника творчості композитора – Гліба Фаренюка. Цей задум  виник у нього наприкінці березня 2022: «Тоді українці й весь світ побачили, на що росія перетворює Маріуполь і спостерігали за подвигом полку «Азов». В той момент я відчув глибинну внутрішню потребу переслухати Третю симфонію Лятошинського – її музика вразила мене назавжди. Проєкт «Симфонії для фортепіано» матиме вираження і у циклі концертів спільно з Національною філармонією України. Я передбачаю зробити перекладення всіх симфоній Лятошинського для фортепіано. Це можливість почути його музику по-новому, сповна відчувши її музичне єство».

     

Фото надан5

Продовжити новорічний настрій меломанам випаде шанс 5 січня разом із ще одним авторським проєктом: піаністки та композиторки Неоніли Лагодюк «Джазові теми з імпровізацією». Поряд із вже відомими творами пані Неоніли, цього вечора звучатимуть і прем’єри. У програмі візьмуть участь Київський квартет саксофоністів, солісти, а танцювальні ритми задаватиме відомий український степіст Володимир Шпудейко.

    

Фото надан5

 7 січня  свою різдвяну історію зіграє і розповість Liatoshynskyi Capella: Choir and Orchestra Національного Будинку Музики під орудою диригента Богдана Пліша та Іван Малкович у дійстві «Різдвяний Сад». У програмі звучатиме різдвяна поезія, колядки і щедрівки, а також різдвяна симфонічна музика. У синтезі фольклору і академічної традиції симфонічного оркестру є особлива принадність і святковий колорит. Розмаїття обробок народних колядок, написаних українськими композиторами, яскраві голоси колядників та колядничок, а також «Різдвяні симфонізми» Івана Небесного подарують величезну торбу позитивних музичних побажань на весь майбутній рік.

Фото надан5     

11 січня «Органний різдвяний концерт» дасть солістка-органістка Національної філармонії України Тетяна Жук-Сєдова. Як звучать на органі різдвяна ідилія, пропозиція, медитація, фантазія, пасторалі, прелюдії та інші музичні цікавинки? Запрошуємо продегустувати на слух та смак (звісно, художній).

     

Фото надан5

12 січня Музичний проєкт «Коляда» Руслани Лоцман для голосу та оркестру, колядки та щедрівки якого утворюють повний пісенний цикл українського різдвяного календаря.  

      Руслана Лоцман: «Признаюсь, що довго мріяла про сольний концерт в Національній філармонії України. У час нашої спільної боротьби ми шукаємо сенси для майбутніх звитяг. Цей концерт – моє нове завдання, бо це дуже відповідально презентувати наші архаїчні колядки та щедрівки у такому залі. Прозвучать оригінальні версії українських різдвяних пісень талановитого та знаного композитора Кривопуста Богдана і акапельні твори, які я виконаю з дитячим хором. Хай це буде наша різдвяна молитва за Україну та наших воїнів, за перемогу та мир,за щастя наше і наших діточок. Мрію,щоб був повен зал щасливих людей, які вірять зі мною в Україну».

Фото надан5

       13 січня Big Band Ambassadors Національного президентського оркестру / Біг-бенд / на чолі з бенд-лідером і класним саксофоністом Олександром Рукомойніковим. Програма концерту є справжнім відображенням різноманітності музичних жанрів – від витончених джазових стандартів до класичних мелодій, від улюблених різдвяних композицій до експериментальних рокових імпровізацій.

     

Фото надан5

16 січня цікавий і новий для сцени філармонії проєкт солістів «Київської Камерати» та Kyiv Piano Duo  –  Сamerata Chamber Session.

       Ця концертна серія була презентована в липні вже минулого року. Ідея серії камерних концертів малими складами була давньою мрією Валерія Матюхіна, засновника і багаторічного керівника «Камерати», адже він створив колектив, де кожен музикант є і солістом, і ансамблістом, і оркестрантом.

     Цього вечора прозвучать Соната для фортепіано та Фортепіанний квінтет німецького композитора Германа Гетца, який навчався фортепіанній майстерності у самого Ганса фон Бюлова. Ще один твір – Фортепіанний квінтет «Форель» Франца Шуберта, який він написав у віці 22 років. Замість традиційного інструментального складу (фортепіано + струнний квартет) композитор замінив одну зі скрипок на контрабас. Назва твору походить від однойменної пісні самого Шуберта, адже варіації на її тему звучать у четвертій частині. Невідомо чи любив композитор їсти форель, але слухати  –  любив точно.

    

Фото надан5

  19 січня концерт, на який чекає багато прихильників Камерного хору Moravski. У вересні вони зібрали аншлаг, а нині підготували  своїм шанувальникам справжню нову, розмаїту «Різдвяну подорож» з творів українських та зарубіжних композиторів, а також колядки і традиційні англійські пісні.

    

Фото надан5

  20 січня на сцені Колонного залу філармонії святкуватиме свій День народження акордеоніст-віртуоз Ігор Завадський. Звучатимуть твори Марчелло, Баха, Генделя, Моцарта, Верді, П’яццолли, Косма, а також обробки українських народних пісень. Вестиме концерт улюблениця телеглядачів Світлана Леонтьєва.

      

Фото надан5

22 січня  довгоочікуваний сольник Київського квартету саксофоністів – SAX JAZZ NIGHT! Цього вечора до музикантів приєднаються відомий джазовий піаніст Тимур Полянський та ударник Олег Пахомов. Звучатиме музика Баха, Темплтона, Брубека, Гершвіна, Коріа, Генкока, Берліна, Веласкеса, Міллера та ін.

      

Фото надан5

23 січня у виконанні Київського камерного оркестру – незабутній цикл скрипкових концертів «Пори року» венеціанського композитора-віртуоза Антоніо Вівальді, а також натхненний ними опус аргентинця Астора П'яццолли «Пори року в Буенос-Айресі». Навколишній світ очима двох геніїв постає таким різним, але однаково змушує захоплюватися повнотою життя, віртуозно відображеною в музиці.

    

Фото надан5

  Назву концерту Національного духового оркестру України під батутою Івана Стецького 24 січня дала «Українська рапсодія» сучасного швейцарського композитора Франко Чезаріні, натхненна колоритом українського фольклору різних регіонів України.

     Публіку очікує колоритна та яскрава мандрівка творчістю українських композиторів різних епох – від легендарної потужної увертюри до опери «Тарас Бульба» основоположника вітчизняної музики Миколи Лисенка до «Концертіно» молодого сучасного композитора Едварда Кравчука, музику якого за останній рік прослухало понад 7 мільйонів меломанів по всьому світу (за даними Spotify). Звукописні партитури просякнуті відповідним інтонаційним та тембровим шармом: як от побудована на карпатському фольклорі «Гуцульська рапсодія» Майбороди, буковинські теми у «Рапсодії» Затуловського, «Ятрань» Жульєва, котра захоплює козацьким духом, «Троїсті музики» Колодуба, що відображає звучання найпопулярнішого народного інструментального ансамблю, та інші родзинки програми. Звісно, «Українська рапсодія» неможлива без пісні, тож прозвучать вокальні хіти XX століття у виконанні солістки Тетяни Школьної. Подейкують, що музиканти припасли ще кілька музичних сюрпризів, тож радимо це перевірити

     

Фото надан5

27 січня філармонія знов запрошує на концерт-святкування Дня народження. Цього разу іменинники два: неймовірна скрипалька Богдана Півненко та … геній епохи класицизму Вольфганг Амадей Моцарт. Ідея відзначати власний День народження на сцені для видатної української скрипальки вже стало традицією.

       Іменинників об’єднує не тільки однаковий день появи на світ, а й більш цікаві паралелі. Адже Моцарт, як і Богдана Півненко, мав особливий пієтет до скрипки. Відразу після народження Вольфганга його батько – відомий педагог, композитор та скрипаль Леопольд Моцарт – видав підручник «Фундаментальна школа гри на скрипці». І схоже, що вирішив протестувати власну методику на синові. Адже: у 7 років юний Вольфі вже грав на скрипці, у 10 років Моцарт пише свій перший концерт для скрипки – «Аделаїда», а у 19 – написав за рік відомі п'ять концертів для скрипки з оркестром. Тож закономірно, що музична святкова програма розпочнеться саме з творів видатного композитора.

       Цього вечора у програмі під назвою «Моцарт +» на сцену вийдуть суцільні зірки: Національний ансамбль солістів «Київська камерата», диригент Володимир Шейко і солісти: Сусанна Чахоян, сопрано, Мирослава Которович, Кирило Бондар, Аліса Кузнєцова – скрипка, Катерина Супрун, альт й, звісно, сама винуватиця музичного свята – Богдана Півненко, скрипка.

 

Концерти для дітей і підлітків

Фото надан5

6 січня о 13:00  у проєкті «Суботні концерти для всієї родини» – музичний квест для дітей від 6 років та батьків «Зашифрована мелодія» (композиторка Анастасія Комлікова, режисер Дмитро Тодорюк). Музичні загадки  – чудова розвага під час зимових канікул, тим більше, на концерті не буде довгих і нудних творів. Натомість малеча та їх батьки шукатимуть спосіб розшифровувати музичні коди та розгадати секрет, яким чином композитори будують свої мелодії. Допомагатимуть їм у цьому струнний квартет філармонії, справжня ударна установка та електрогітара.

Фото надан5

21 січня о 12:00 меломанів від 3-х до 6-ти років очікує філармонійний хіт: новорічний квест-концерт з кроликом Філармоном. Усіх  друзів музики чекатиме зустріч зі Святим Миколаєм, який пригощатиме найменших новорічними смаколиками. Всі разом зануряться у святкову атмосферу і шукатимуть святковий дух Різдва за допомогою музики й різдвяних дзвоників. Протягом квест-концерту дітки познайомляться з музичними інструментами: флейтою, баяном, домрою-контрабасом, бандурою і барабанами, послухають маленькі музичні твори й за допомогою різдвяних музичних дзвоників разом з музикантами заграють новорічну мелодію. Інтерактивний квест-концерт триває годину без антракту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати