Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не словами, а почуттями

Львівська філармонія підготувала цікаву програму на вікенд
08 квітня, 12:08

Колективи та солісти Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, попри війну, фактично не припиняли роботи і від початку вторгнення окупантів в Україну організовують різноманітні музичні події для дітей і дорослих, які можна переглянути в онлайн-трансляції, також безперешкодно і вільно відвідати безпосередньо, бо відбуваються вони і в середмісті Львова, про що «День» неодноразово писав, і в інших доступних для львів’ян та гостей міста, дуже людних місцях. 

Не виняток вікенд 8–10 квітня, до якого Львівська філармонія також підготувала концерти на всі смаки і вподобання.

Сьогодні, 8 квітня, о 14.00 на Залізничному вокзалі виступатиме духова капела Академічного симфонічного оркестру філармонії. У програмі – марші та українська музика. Початок виступу о 14.00.
Сьогодні ж о 18.00 відбудеться онлайн-концерт «Українська Елегія. СУМ» із циклу подій «Музи не мовчать».

«Скільки в нашій ментальності щирого смутку і меланхолії, а в мистецтві – мрійливого, задумливого, сумного характеру? Видається на те, що такі почуття, як сум, печаль, журба, є важливою історичною складовою нашого життя, своєрідним народним символом, споконвічною українською традицією. То ж не дивно, що й українська Муза часто промовляє невимовною гіркотою й сумом, співає тихим жалем свою «Пісню без Слів», тривожно і гірко плаче від душевного болю… Але ж – душевного неспокою, який ставав символом Віри й Боротьби, що породжував невичерпну життєву наснагу і Любов до такої стражденно різної, але такої до болю рідної – Рідної України. Це наш рідний український сум! Це наша рідна українська елегія! Це наша тиха молитва за Україну!», – анонсують у філармонії концерт «Українська Елегія. СУМ. Музи не мовчать».

У програмі вечора твори Ганни Гаврилець, Миколи Лисенка, Євгена Станковича, Якова Степового, Мирослава Скорика, Юрія Ланюка, Богдана Сегіна та Богдани Фроляк.

Виконавці – Софія Соловій, сопрано, Оксана Литвиненко, віолончель, Микола Гав'юк, скрипка, Степан Сивохіп, гобой, Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, диригент – Володимир Сивохіп.

Трансляцію можна буде переглянути тут.

На суботу, 9 квітня, заплановані концерти для малих слухачів, організовані спільно з Центром музичного розвитку «Tempo». О 15.00 у Центрі Довженка духова капела Академічного симфонічного оркестру під керівництвом Сергія Хоровця презентує програму з циклу «Сімейні концерти» –  «А хто в розтрубі живе?». Вхід – вільний.


Запросять музиканти діток і на «Карнавал тварин» – виступ відбудеться  у неділю, 10 квітня, о 15.00 у Народному домі смт. Брюховичі.  «Карнавал тварин» – один з найпопулярніших творів Каміля Сен-Сенса, створений композитором у лютому 1886 року під час відпочинку в Австрії. Це велика зоологічна фантазія, яку композитор написав як жарт-сюрприз для друзів і яка стала найулюбленішим твором дітей та дорослих. Виконавці – музиканти  Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії під диригуванням Сергія Хоровця.

І на цю подію квитків не продаватимуть.

В той самий час у неділю, 10 квітня, у церкві Климентія Шептицького  відбудеться вже другий за ліком «Культурний шпацер», у програмі якого – екскурсія храмом, концерт класичної музики у виконанні струнного квартету «Фенікс» Львівської філармонії і прогулянка парком «Високий замок» із заходом на Меморіал Небесної Сотні та парк Пам’яті Героїв.

Вхід на подію – вільний.

Це спільний проєкт  управління екології Львівської міської ради, Львівської філармонії та Асоціації галеристів, розрахований на організацію культурного дозвілля вимушено переміщених осіб, котрий у Львові і Львівській області, за словами керівника ЛОВА Максима Козицького, – близько 300 тисяч (приблизно стільки ж розселилися у приватному секторі самостійно, без допомоги міської та обласної гілок влади).

Завершить культурну програму вікенду Львівської національної філармонії концерт о 18.00 у Сихівському районі Львова – у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ (площа святого Івана Павла ІІ – Папи Римського, 1), де у виконанні струнного октету Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» прозвучить твір Йозефа Гайдна «Сім останніх слів Ісуса на хресті». Як розповіли «Дню» організатори концерту,  подія приурочена 290-й річниці від дня хрещення Гайдна (1732–1809).

«Основна мета виконання твору – передати останні слова Ісуса Христа як заклик до людей хоч на мить уявити муки, які Він пережив. Через музику передається те, що не можливо передати словами – біль Ісуса Христа. Музика і релігія дуже гармоніюють, музика оперує не словами, а почуттями, і у цьому вся сила», – говорять артисти оркестру «Віртуози Львова» і додають, що виконуватимуть цей твір уже втретє поспіль – перед тим були два виступи 3 квітня у церквах Святого Андрія та Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Приходьте, долучайтеся.

Фото «Дню» надали у Львівській філармонії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати