Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як виглядає Чорнобиль після окупантів?

Проєкт «Український свідок» підготував три ексклюзивні відео про ситуацію на станції
10 апреля, 19:58
ФОТО REUTERS

31 березня російські військові покинули ЧАЕС, перебуваючи там з перших днів повномасштабного російського вторгнення. На YouTube-каналі проєкту «Український свідок» опублікували три короткі відеосюжети, які досить яскраво демонструють, як поводили себе окупанти на території ЧАЕС, як поводилися із працівниками станції, як мародерили і лишали після себе безлад.

У цьому відео – історія співробітників станції про те, чим займалися окупанти, перебуваючи на ЧАЕС.

Російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС з першого дня повномасштабного вторгнення, 24 лютого. Відтоді вони тримали у заручниках усіх, хто опинився на станції: нацгвардійців, які охороняли об'єкт, та співробітників атомної станції. Під час свого перебування на станції окупанти почали встановлювати свої «порядки».

«Коли тут жили наші військові, тут був порядок та чистота. Те, що ви зараз бачите - наслідок перебування тут, так званих, орків», - розповідає працівник адмінбудівлі, демонструючи розгромлене приміщення.

Окупанти навіть намагалися проникнути в ядерне сховище за декілька днів до того, як покинули станцію. Як зазначають співробітники станції, сховище ядерних відходів, а іноді його ще називають ЦХОЯТ, це найнебезпечніше місце в зоні відчуження. Вони спробували пройти систему автоматичного допуску за допомогою українського військового, але їм це зробити не вдалося.

«Ми були другою групою, яка сюди приїхала, тому ми знали куди ми їдемо. Страху, як такого не було. Була тривожність», - розповідає працівник станції.

Окрім пограбування адміністративної будівлі, окупанти також здійснювали акти мародерства в готелі поряд зі станцією. А ще частині російським військовим замість награбованого майна довелося везти додому лише радіаційне опромінення, адже з першого дня війни вони перебували в Рудому лісі (про це «Український свідок» підготував окреме відео).

Ще одне відео — про житлові приміщення, в яких до окупації розташовувались працівники ЧАЕС. Більшість людей мешкали в гуртожитках, тобто не жили тут постійно. Тому ніхто не оздоблював помешкання дорогими меблями та технікою. Але це не завадило російським окупантам їх грабувати.

В одному з під’їздів всі квартири були зламані. Шафи перериті, на підлозі лежить жіноча білизна. В одній з квартир окупанти залишили на столі військові чоботи. «Щось крали», — каже Віталій. «Чогось тут вже нема. Мабуть, почуття спокою. А в тих, хто це робив — немає найменшого почуття гідності», — додає він.

Також у Зоні відчуження розташовано Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Тут науковці займались дослідженням місцевої флори та фауни. Адміністративні будівлі заповідника теж сплюндровані, окупанти залишили після себе страшенний гармидер.

Долучайтеся до проєкту Український свідок (Ukrainian Witness) на платформах:

YouTube

Facebook  

Instagram  

Telegram для українців   

Telegram для росіян

Patreon, де нас можна підтримати

Нагадаємо, медіапроєкт Український свідок (Ukrainian Witness) запустив засновник фонду допомоги українській армії «Повернись живим» Віталій Дейнега.

Якщо ви стали Українським Свідком і маєте відеоматеріали з місця подій: зруйновану інфраструктуру, результати обстрілів, підбиту ворожу техніку, проукраїнські мітинги — надсилайте, будь ласка, нам на пошту [email protected].

Ми підготуємо матеріали до публікації та зробимо так, аби їх побачив увесь світ!

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать